Utebelysning - Hvordan få mer ut av hagen?

Steinhandel.no

Oslo
Utebelysning - Hvordan få mer ut av hagen?
Riktig bruk av utebelysning gjør at man får langt større glede av sin hage. Utelys fungerer dekorativt ved å belyse/markere ulike elementer og generelt gi en fin og lun stemning, enten det gjelder gårdsplassen, hagen, terrassen eller andre deler av ditt utemiljø. utebelysning hage
Av:
Daglig leder, Steinhandel AS

Utebelysning er definitivt med på å sette den berømte "prikken over i'en" i forhold til et innbydende uteområde. Er planlegging og montering av utebelysning noe man kan gjøre selv? JA vil jeg absolutt påstå. Faktisk vil jeg påstå at det er ganske så enkelt. Det er imidlertid et par ting det er fornuftig å ta med seg på veien. I dette blogginnlegget vil jeg prøve å komme med litt generell informasjon rundt utebelysning, vise litt eksempler via bilder, samt gi et par tips og råd som forhåpentligvis kan være til hjelp. Jeg tar i eksemplene utgangspunkt i et 12v system fra In-lite, som er et merke jeg har god kjennskap til. Prinsippene vil imidlertid være de samme for flere andre merker.

Det finnes mange ulike typer/merker av utebelysning i markedet. En vesentlig forskjell som skiller i to hovedgrupper, er hvorvidt det er 12v eller 230v. Systemer som er 12v (lavspenning) har hvem som helst lov å montere, mens 230v systemer krever fagpersonell. Er dette noe man tenker å montere selv, er i så måte første bud å velge et 12v system. Videre er det selvsagt forskjellig både kvalitet og priser alt ettersom hvilket type man velger. Utebelysning skal tåle "vær og vind", og jeg er derfor av den oppfatning at det er fornuftig å ikke ta det rimeligste man kan oppdrive, når kvaliteten ofte er deretter.
For å få et best mulig sluttresultat er det viktig å bruke litt tid på planlegging. Jeg har laget en 5 punktsplan jeg mener sikrer en god fremgangsmåte:
  1. Lag en tegning av uteområdet ditt i målestokk. Her er det viktig å få med elementene som finnes i uteområdet, murer, trapper, gangstier, levegger, busker, trær, hagemøbler, osv.
  2. Begynn med å markere hva som eventuelt trenger belysning av rent praktiske årsaker, for ferdsel i mørket. Det kan være seg en gangsti, trapp, inngangsdør med mer.
  3. Ta så utgangspunkt i at du befinner deg i stuen, på terrasse eller andre oppholdssteder på eiendommen din. Marker det du derfra mener kan være dekorativt å se på i uteområdet ditt om kvelden. Det kan eksempelvis være trær, busker, mur, men også så enkelt som en krok på terrassen eller lignende.
  4. Tenk kontraster. La deler av uteområdet forbli helt mørkt, da blir de belyste delene langt mer iøyefallende. Belyser man for mange elementer, forsvinner effekten og man ender fort opp med et uteområdet som ser mer ut som et "tivoli" enn et koselig oppholdssted. In-lite sitt system er også veldig enkelt å utvidet om man skulle ønske mer belysning etter hvert. Et godt råd er derfor å begynne litt "forsiktig". Ved montering strekk kabelen forbi elementer/områder som kan være aktuelle for utebelysning, så kan du enkelt utvidet etter hvert om man ser behovet.
  5. Velg type belysning. Utebelysningen er inndelt i fire kategorier. Inn/ned-felling, spot, frittstående og vegglamper. Jeg mener at man får det absolutt fineste resultatet om man klarer å kombinere minimum to, men aller helst tre eller alle fire kategoriene. Intensitet er et nøkkelord. Belysningen blir som regel mer interessant hvis ikke alle de belyste stedene er like store eller lyse. Prøv å kombinere ulike typer lamper, lysstyrke og lysretning. De ulike lampene har oppgitt lysstyrke, rekkevidde og lysvinkel som kan være til god hjelp. I forhold til valg av lamper må man selvsagt også legge til grunn hva man liker rent utseendemessig.
    1. utelys_fusion_1 Inn/ned-felling. Lamper for inn/ned-felling kan benyttes til innfelling i mur og trapp eller til nedfelling på bakkenivå som eksempelvis steinbelagt gårdsrom, terrasser, gress eller grus. Hensikten kan være kun å markere og ha en dekorativ effekt. Da benyttes som regel lamper med relativt svak lysstyrke. Alternativt kan hensikten være å gi lys, eksempelvis lys i en mur som lyser opp gangstien på siden av. Da benyttes normalt lamper med noe kraftigere lysstyrke.
    2. utelys_big_scope Spot. Benyttes til å lyse opp et eller flere elementer som fortjener litt ekstra oppmerksomhet i utemiljøet. Det kan for eksempel være et tre, en busk, eller lignende. Størrelse på lampe og lysstyrke velges ut fra objektets størrelse. Spot lampene lyser fra bakkenivå og oppover.
    3. utelys_liv Frittstående. Dette er lamper som står opp som en søyle fra bakknivå. Disse er rundtlysende (360º). Bruksområder kan være langs en gangsti eller en oppkjørsel, oppi et blomsterbed og som markering av et inngangsparti o.l.
    4. utelys_blink Vegg. Lamper som monteres på ulike vegger og murer. Eksempler kan være på en husvegg ved siden av en inngangsdør, på et gjerde, en mur eller en levegg. Det kan gi en stilig effekt å montere flere lamper etterhverandre for eksempel på et gjerde. Vegglampene kan enten være rundtlysende eller rettet nedover.

Ønsker man å teste ulike typer lamper i et miljø, kan man på nettsidene våre veldig enkelt gjøre dette i vår
Inspirasjons 3D modell.

Når man så har fortatt valg av lamper og godt til anskaffelse av disse, gjenstår bare selve "sjarmøretappen" nemlig montering. Ved bruk av In-lite som jeg her har brukt som eksempel er dette veldig enkelt. Man begynner med en transformator som kobles til en vanlig stikkontakt. Tranformatoren har en lyssensor som må monteres utendørs på en plass hvor den ikke påvirkes av eksterne lyskilder (gatelamper e.l.).

Videre trenger man kabel, her kan man velge mellom 25 og 40 meters lengder. Man strekker kabelen fra transformatoren og lager en sløyfe som går forbi de områder/elementer som skal belyses. Har man behov for å lage to eller flere sløyfer i forskjellig retning fra transformatoren, gjør man dette enkelt med et kabelskjøte. Maks lengde ut fra transformatoren er 40 meter, men det er ingenting i veien for å ha flere sløyfer som alle har en lengde på 40 meter. Kabelen er designet for å ligge rett i bakken (jord, gress, sand, grus osv.) så det er ikke nødvendig med noen form for trekkerør. Den behøver heller ikke å graves dypt når dette som kjent er 12v lavspenning og ikke farlig verken for dyr eller mennesker om noen skulle komme i kontakt med kabelen.

Selve koblingen av lampene kan skje hvor som helst på kabelen og gjøres med en utrolig enkel hurtigkobling. Det er en liten "kabelstump" på lampene. Har man behov for å forlenge avstanden mellom lampe og kabel, finnes det forlengelseskabel (1 og 3 meter) til dette formålet. Forlengelseskabel kan også benyttes til å forlenge avstanden mellom transformator og lyssensor (er ca. 50 cm i utgangspunktet).

Avslutningsvis vil jeg nevne for de som har muligheten er det en stor fordel å tenke på utebelysning allerede når man starter opparbeidelsen av et uteområdet. Er det for eksempel hensiktsmessig å trekke en kabel under der man tenker legge belegningsstein er det veldig gunstig om dette er gjort før man legger steinen. Det samme er gjeldende med mur, terrasser osv. Har man muligheten er derfor mitt råd å tenke på belysning så tidlig i prosessen som mulig, og ta det med i planleggingen helt fra begynnelsen av.

Kontakt gjerne Steinhandel.no på e-post: post@steinhandel.no eller telefon: 47 51 8000 om du ønsker mer informasjon rundt utebelysning. Vi har god kompetanse på området.

Chat

close
Chat er stengt utenfor åpningstider:
Mandag - Fredag 08:00 - 16:00.
Gjerne send oss en e-post til post@steinhandel.no så svarer vi så fort vi kan.
send